Over mij

Wie ben ik?

Al vanaf mijn 12e wist ik dat ik wilde gaan werken met slechthorenden.

Caroline van Daelen

Waarom ik wil werken met slechthorenden

Mijn naam is Caroline van Daelen.

Ik groeide op met een slechthorende opa en een ernstig slechthorende tante. Er ontstonden veel misverstanden tussen die twee. Mijn tante die ernstig slechthorend was vanaf haar geboorte, wat véél te laat ontdekt werd, bezocht het speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen. Vele jaren later werd duidelijk dat er niets mis was met haar intelligentie, maar wél met haar gehoor. Deze verkeerde inschatting van haar prestaties op jonge leeftijd heeft haar haar hele leven achtervolgd.

Binnen de familie was weinig aandacht voor haar gehoorbeperking. Ze werd gezien als een heel sociaal, rustig persoon, omdat ze bij familiebijeenkomsten altijd druk aan het helpen was in de keuken en niet deelnam aan de gesprekken tussen familieleden. Dat ze zich vooral terugtrok in de keuken, zodat ze niet hoefde te luisteren en praten met anderen, had niemand in de gaten. Ze zonderde zich af omdat het haar niet lukte mee te praten in een groep waar veel mensen door elkaar spraken.

Toen ik de reden van haar gedrag ging beseffen, werd ik erg gegrepen door haar situatie. Als kind wist ik al dat ik hier later iets mee wilde doen.

Waarom ik logopedist wilde worden

Na het zien van een documentaire over het werk van een logopedist op een school voor slechthorende kinderen, wist ik dat dit was wat ik wilde. Door als logopedist te gaan werken met slechthorende kinderen kon ik een steentje bijdrage aan het verbeteren van hun communicatieve participatie (toen wist ik natuurlijk nog niet dat het zo heette). Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar werkervaring.

Voordat ik in 2004 startte met mijn vrijgevestigde logopediepraktijk met specialisatie behandelen van slechthorende en dove kinderen en volwassenen, was ik jaren werkzaam op een audiologisch centrum. Daar heb ik veel slechthorende kinderen, volwassenen en hun systeem ontmoet, ieder met een eigen verhaal. Al snel besefte ik dat slechthorendheid niet alleen de persoon zelf treft, maar ook de directe omgeving. Dat een partner van een slechthorende of plotsdove zich ook eenzaam of onbegrepen kan voelen door het gehoorverlies van de ander was voor mij een ‘eyeopener’.

Aan de slag als coach

Door mijn kennis over gehoorverlies en alle daaruit voortvloeiende problemen, kan ik de slechthorenden en gesprekspartners uit hun omgeving helpen. Als logopedist ben ik gebonden aan voorgeschreven taken en kan ik niet de hulp bieden die ik kan en wil bieden.

Daarom ben ik sinds 2020 ook als coach gaan werken. Samen met de slechthorende, plotsdove en gesprekspartners uit hun omgeving, kan ik als coach ervoor zorgen dat omgaan met gehoorverlies voor iedereen vanzelfsprekend is.

In diverse coachsessies kan ik op basis van mijn kennis en ervaring zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen die te maken heeft met gehoorverlies.